Potrebujeme:
1kg hladkej múky( ja používam špaldovú)
300ml vlažného mlieka300ml vlažnej vody
100ml oleja
80gr čerstvého droždia
2kl soľ
2kl cukor (ja dávam trstinový)
Kľudne urobte aj polovičné cesto ak Vám stačí ja dávam pečivko zmraziť a už len postupne vyťahujem..
Z mlieka, vody, droždia, cukru si urobím kvások.(len zmiešame a necháme kvasiť).Múku nasypeme do misky a prilejeme olej a vykvasený kvások, pridáme soľ a vypracujeme cesto..cesto som nechala kysnúť cca 30-40min..pri izbovej teplote..keď už je cesto vykysnuté začneme tvoriť :-) či už kaiserky, rožky, pletenky, žemle to je na Vás..poukladáme na plech a necháme ešte podkysnúť cca 10-15min ešte sa zväčší objem...Pred pečením potrieme vodou alebo rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti môžete pridať napr. sezamové semiačka, mak,tekvicu atď.. Rúru predhrejeme na 220 stupňov a pečieme 10min...po 10min stiahneme na 180st. a pečieme ešte cca 5min...
DOBRÚ CHUŤ sú fakt skvelé :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára